Küçük bir evin varsa, büyük düşünmen şart! Mobilyaları sığdırmak, hareket özgürlüğü sağlayan rahat bir atmosfer kurgulamak, bunu yaparken sıkıcılaşmamak gerek. Nokta atışı seçimlerle bu süreci kolaylaştırmak için ipuçlarını takip et.
Hızlı Yaşam Konsepti
Küçük bir evin olduğuna göre ritmi yüksek bir tempon olmalı, kesin pratiksin, fazlalıklarla hayatına yük yapmıyorsun değil mi? Bu durumda mobilyaların da senin kadar pratik olmalı. Parçalara ayrılan modüler tasarımlar, hafif malzemeler senin için ideal. Hem cool hem fonksiyonel seçimler yapmalısın. Dresuar gibi kullanılan derinliği ve genişliği az, çok amaçlı dolaplar, raflı yatak başlıkları, sandıklı yataklar, koltuk altına girerek yer kaplamayan C sehpalar, raf üst üste binen ve küçülen kitaplıklar, katlanan sandalyeler, minimal yaşam tarzının demirbaşları.
Sadece Bir Kanepe mi? Evet.
Oturma alanından başlayalım. Evin bu bölümünde bir tek kanepeye mi yerin var? Hiç sorun değil. Mekanı duvardan duvara dolduracak desensiz ve düz ayaklı bir model ideal. Döşeme konusunda sadelikten yana olmalısın. Desenli ve iki renkli kumaşlar, ortamı her zaman kalabalık gösterir. Renkleri halıya saklayabilirsin. Koltuğun genişliğiyle aynı ölçüde bir halı ser. Daha küçük olmasın. Eşyalardan küçük ebatlarda, ortada kalan halılar zemini daraltır. Berjer için yerin yok ama hacimli sandalyeler çok daha havalı ve rahat. Koltuğunla kontrast renkte bir tasarım, hemen karşısına deri ya da örgü puf.
En Güzel Süsleme Doğadan
En güzel dekoratif, bitkiler değil mi? Hem ortama hayat versin hem de ferahlık getirsin diyorsan, büyük oynayabilirsin. Uzun bir saksı bitkisi evin havasını hemen değiştirir, daraltmaz aksine katmanları güçlendirir. Ama önemli bir ipucu; kalabalık ve karışık görünmemesi için küçük yapraklar yerine iri yapraklı bitkiler seçmelisin.
Köşe Kapmaca
Pencere pervazı önü, koridor boşlukları, kör noktalar… Küçük bir evde her noktaya efektif bir formül bulmak şart. Manzara güzelse pencere önünde bir sedir, minder ve birkaç kırlentle oturma alanı yaratmak harika olmaz mı? Sedirden bahsetmişken, altına kutu ve sepetler yerleştirip küçük depolama alanları yaratabileceğini de hatırlatalım. Bu basit tasarım, küt hatları ve düz ayakları sayesinde küçük evler için kurtarıcı. Kullanılmayan küçük köşeleri, dergilere ayır. Aynı boyutta dergileri üst üste dizip sehpa gibi kullanabilirsin.
Gizli Sınırlar
Evde bölümler arası mesafe üç adımsa, eşyaların birbirine karışma olasılığı daha yüksek demektir. Yemek masası komodine, mutfak tezgahı dresuara dönüşebilir. Alanları birbirinden ayırarak, bu karmaşanın önüne geçebilirsin. Ayırmak derken, duvar örmek ya da perde çekmekten bahsetmiyoruz tabii. En kolay yöntem halı kullanmak. Yemek masasını ve sandalyeleri kapsayan bir halı, yemek bölümünün sınırlarını belirler. Amerikan mutfaklarda, mutfak duvarını farklı renk boyayla çerçeveleyebilirsin. Bir diğer kilit nokta aydınlatmalar. Masa üstünde bir sarkıt, berjer yanında lambader kullanarak lokal aydınlatma yapabilirsin. Böylece, basit bir ışık tasarımıyla alanın karakterini vurgulamış olacaksın.