İyi bir dekorasyon stilinin en önemli tamamlayıcılarından biri bitkiler kuşkusuz. Hem bulunduğu alanı renklendiren hem de ortamın enerjisini yenileyen bitkileri canlı tutmak ve bakımına zaman ayırmak bazen zor olabiliyor. Son yıllarda oldukça trend olan sukulentler ise yaşam alanlarına estetik bir dokunuş katarken, zahmetsiz bakımıyla da oldukça kolaylık sağlıyor. Sen de evine canlılık katmak istersen, Vivense İç Mimarlarından Buse Naz Güner’in öneriyleriyle sukulent türlerine ve bakım önerilerine göz atabilirsin.
Özellikle son zamanlarda hem iş yerlerinde hem de evlerde sık sık karşımıza çıkan sukulentler, yapraklarında, gövdelerinde ve köklerinde su toplayabilme özellikleri sayesinde bakımı oldukça kolay bitkiler arasında yer alıyor. Bulunduğu ortamdaki radyasyonu etkisiz hale getirme özelliği de bulunan sukulentlerin 25’ten fazla bitki familyasına ait binlerce türü bulunuyor. Sukulentlerin en sık tercih edilen türleri ve bakımlarına dair ipuçlarını senin için bir araya getirdik!
Echeveria
Son zamanlarda evlerde ve iş yerlerinde en çok tercih edilen türlerden biri olan Echeveria, renkleriyle de oldukça şık bir tamamlayıcı. Yaz aylarında toprağı hafif nemli olacak şekilde düzenli sulama yapmalı ve kışın sulamayı azaltarak nadiren sulaman gerektiğini unutmamalısın.
Aloe Vera
Yaşam alanlarında en sık tercih edilen türlerden biri olan Aloe Vera’yı yetiştirirken direkt gün ışığına maruz bırakmamalısın. Sulama yapmadan önce toprağını kontrol etmeye özen göstermeli ve toprak kuru ise sulama yapmaya özen göstermelisin.
Senecio Rowleyanus
Görüntüsü ile yaşam alanlarına dinamizm katan Senecio Rowleyanus, tırmanıcı ve yayılıcı bir bitki olması sebebiyle toprağa değen yerlerinden yeni kökler verir ve büyümesini sürdürür. Bitkinin kökleri güçlenip büyümeye başladığında ise yüksek bir yerde konumlandırarak sarkmaya elverişli hale getirebilirsin.
Kalanchoe Blossfeldiana
Menekşeyi andıran bu sukulent türü, canlı renkteki çiçekleri ile evlere ayrı bir güzellik katıyor. Evinde, balkonunda ve bahçende rahatlıkla yetiştirebileceğin bu tür, bol güneş isteyen bitkiler arasında yer alıyor. Su ihtiyacı az olduğu için yaz aylarında haftada 7-8 günde bir, kış aylarında ise 15-20 günde bir sulaman yeterli olacaktır.
Haworthia Fasciata
En az su ve bakım isteyen sukulent türlerinden biridir. Hastalık barındırma ihtimalinin düşük olması sebebiyle uzun yıllar sağlıklı bir şekilde büyür ve çoğalır. Bodur olduğu için enine büyüme gösteren Haworthia Fasciata için en uygun saksı türü, kısa ve geniş olanlardır.
Sukulent Nasıl Çoğaltılır?
Adım 1
Sukulentlerinin toprağa yakın yapraklarını dikkatlice kopar ve bu işlemi yaparken gövdesine zarar vermemeye özen göster.
Adım 2
Gövdede yaprak kalmadığından emin ol ve steril bir makasla sukulentlerin çiçekli kısmını, yapraklarını aldığın gövdeden kes. Kök kısmını sulama rutinine devam ettiğinde yeni sukulentler oluşturuğunu göreceksin.
Adım 3
Ayırdığın yaprakları ve kestiğin çiçekleri 1 gün boyunca oda koşullarında beklet ve sonrasında nemli bir toprağın üzerine bırak.
Adım 4
2 hafta içerisinde çıkan minik sukulentler, başlangıçta çıktıkları yapraktan beslenecek. Yaprağın zamanla çürüdüğünü gördüğün zaman toprağa ekimi gerçekleştirebilirsin.
Sen de dekorasyon stiline renkli bir dokunuş katmak ve yaşam alanının enerjisini yenilemek istersen, vivense.com‘daki sukulentlere göz atabilirsin.