Mutfak, evlerimizde en çok zaman geçirdiğimiz alanlardan biri şu sıralar. Mutfakta bir çok eşya var ve düzeni sağlamak bazen zorlaşabiliyor. Bu nedenle mutfakta hem depolama alanları yaratmak, hem de şık görünümler elde etmek en büyük isteğimiz. Gelin hep birlikte pratik öneriler için Vivense İç Mimarlarının önerilerine kulak verelim.
İç Mimar Gizem Aksoy’dan Öneriler
Öncelikle duvarlarımız için pek çok depolama alanı mevcut. Örneğin duvar rafları veya mutfak alanına göre uygun çok amaçlı dolaplar.
Raflar, özellikle bize kolaylık sağlayan, görsel olarak da kendi stilimizi ortaya koyabileceğimiz minik ve işlevli depolama alanları.
Hepimizin bildiği üzere düzenleyici raflarla bardaklarımızı yerleştirmek veya tencerelerimizi saklamak biraz zor olabiliyor. Bu konuda da düzenleyiciler yardımımıza yetişiyor. Bu düzenlemeyi yaparken hepimizin farklı düzenleri olduğunu düşünerek; en çok kullandığınız eşyalarımıza karar vermemiz gerekiyor. Bu felsefeye göre de en çok kullandığımız tabak, bardak ve tencerelerimizi daha kolay ulaşabileceğimiz yerlere yerleştirmek önem taşıyor. Cam kavonozları ve kuru bakliyatlarımızı alt dolaplara koyabiliriz.
İç Mimar İrem Karadağ’dan Öneriler
Şu sıralar en çok vakit geçirdiğimiz alanlardan biri mutfaklar. Mevsimsel olarak geçiş döneminde olduğumuzu da düşünürsek kullandığımız gereçleri bir kaç kategoriye ayırıp düzenlemek hepimize iyi gelecek. Bunun için renkleri/desenleri, materyalleri ve kullanım amaçları gibi birçok kategori oluşturabiliriz.
Renklerine/desenlerine göre; mutfaklarımızda ağırlıklı olarak kullandığımız renkler ya da desenler mevcut. Bunların bir arada yer alabilmesi için çekmecelerimizden bazılarını bu renk/desen ile isimlendirerek organizerlar ile daha fonksiyonel bir kullanım alanı yaratabiliriz. Uygun olan alanları raflarla kullanılabilir hale getirerek renkli/desenli gereçlerle görsel olarak daha zevkli hale getirebiliriz.
Materyallerine göre; her materyalin mutfakta temsil ettiği bir kullanım şekli mevcut. Tıpkı bir ressamın kullandığı boyalar, kalemler, tuvaller gibi. Bunları da kategorize etmek istediğimizde tezgahın kullanılmayan bir bölümüne yerleştireceğin organizerla ya da birkaç katlı raf sistemi ile sık kullandığın gereçleri kolay ulaşılabilir
hale getirebilirsin.
İç Mimar Duygu Koç’tan Öneriler
Bugünün küçük evlerine mutfak eşyalarımızın sığmamasından hepimiz oldukça şikayetçiyiz. Her gün zamanımızı geçirdiğimiz mutfakların düzenli olması oldukça önemli. Bu sebeple mutfakların sadece göze hitap etmesinin yanında işlevsel olmasını da göz önünde bulundurmalıyız.
Çekmecelerin içlerine her mutfak malzemesi için ayrı bir bölme kullanarak yerleştirilen organizatörlerle karışıklık yaratmadan düzen yaratabilirsin.
Mutfakta alan yaratmak için, katlanabilen küçük masaları kullanabilirsin. Bu masaları katlanan sandalyeler ile birlikte tercih edebilirsin. Tercih etmiş olduğun masa ve sandalye modellerinin mutfaktaki genel dekorasyon ve renklere uyum sağlamasını da göz önünde bulundurmayı unutma.
Çekmeceleri ve raf bölmelerini dolapların arkasına kamufle ederek düz bir çizgi oluşturabilirsin. Böylece küçük mutfaklarda daha geniş alan algısı yaratmış olursun. Küçük mutfaklarda dar alanları değerlendirmeyi sağlayan Luce Katlanabilir Masa tam da aradığın ürün olabilir.
Mutfak dolaplarının içinde dolap içi metal raflar ya da tezgah üstü açık raflar sayesinde bardak, kupa, kase gibi ürünleri yerleştirerek hem düzenli bir görünüm, hem de alandan tasarruf etmiş olursun.
Ayrıca dolap kapaklarının iç kısmına küçük bölmeler monte ederek alan kazanabilirsin. Mutfağıma renk katmak istiyorum diyorsan seramik, mozaik, tuğla, ahşap gibi birçok malzeme ve deseni zemin döşemelerinde veya tezgah arası duvarlara uygulayabilirsin. Tabi bu seçimleri yaparken mutfak dolaplarınla uyumlu olan desen ve renkleri seçmeyi de göz ardı etmemen gerek.
Mutfak tezgahı arasında desenli karolar ile kullanmış olduğun malzeme ve desenler farklı tarzlarda hava yakalamanı sağlar. Mesela tuğla desenleri kullandığında daha endüstriyel bir hava yakalarken; etnik desenlerle daha geleneksel bir mutfak elde edebilirsin. Fakat tüm alanda çok keskin ve hareketli desenlerle mutfağı tasarlamak pek tercih etmemen gereken bir seçenek. Yani desen ve rengi tek bir alanda kullanmalısın. Bu sayede göz yormadan ve alanı kapatmadan mutfağına farklı bir hava katmış olacaksın.