Havaların ısınmasıyla birlikte barbekü sezonu da açıldı! Özellikle yazlık mekanların vazgeçilmez aktivitesi olan barbekü, eğlenceli olduğu kadar biraz da ustalık gerektiriyor. Keyifli yaz sohbetlerine eşlik eden barbekü toplantılarında işine yarayacak ipuçlarını bu yazıda senin için bir araya getirdik. Barbekünün tüm püf noktalarını, Özel Şef Melike Hoşgelen’in önerileriyle keşfedebilirsin!
Doğru Barbekü Seçimi
Barbekü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri, doğru barbekü büyüklüğüne karar vermek. Balkon, bahçe ya da terasının büyüklüğüne göre doğru barbeküyü seçmek oldukça önemli. Kalabalık bir ailen mi var? Kaç kişi ağırlamayı planlıyorsun? Haftada kaç kez barbekü yapmak istiyorsun? Bu sorulara vereceğin cevaplar da barbekü seçimini doğrudan etkileyecektir. Ayrıca barbekünün tekerlekli ve kapaklı olması sana rahatlık sağlayacaktır. Gerektiğinde yerinin değiştirilebilmesi ve kapağı sayesinde ısının kontrol edilebilmesi hayatını kolaylaştıracak.
Yakıt Çeşitleri
3 farklı barbekü çeşidi vardır: Kömürlü, gazlı ve elektrikli. Genelde kömürlü barbeküler lezzet açısından tercih edilir. Kömürlü bir barbekün varsa doğru kömürü kullandığından emin olmalısın. Herhangi bir kömürle, barbeküne uygun kömür arasındaki lezzet farkı seni şaşırtacak!
Gazlı ve elektrikli barbeküler, kullanım kolaylığı sayesinde modern hayata mükemmel bir uyum sağlıyor. Bu tarz barbeküler ile profesyoneller gibi ısı ayarı yapabilir, doğru pişirme tekniklerini kullanırsan çok lezzetli sonuçlar elde edebilirsin. Gazlı ve elektrikli barbeküleri terasında ve balkonunda, kısacası şehir hayatında rahatlıkla kullanabilirsin.
Doğru Isı ve Doğru Zaman
Barbekü yaparken sabırlı olmalıyız. Ne tür bir et veya sebze pişireceksen, barbekün ona uygun sıcaklığa gelmelidir.
- Acele edip barbekün ısınmadan malzemeleri pişirmeye başlamamalısın. Kömürlü bir barbekü kullanıyorsan, kömürün kor haline gelmeli.
- Lezzetli ve sulu etler için etini pişirmeden 20-30 dakika önce dolaptan çıkarıp, oda sıcaklığına getirmelisin.
- Etin pişip pişmediğini termometreyle kontrol etmelisin. En doğru zamanı bu şekilde anlarsın.
- Izgara antrikot, pirzola gibi ince dilimlenmiş etler için yüksek ısıda kısa süreli pişirme yapmalısın.
- Kuzu biftek ve diğer kuzu et parçalarının iç ısısı 60 °C olduğunda en iyi ızgara sonucuna ulaşırsın. Kuzu pirzola pişiriyorsan, yanmamaları için kemik uçlarını alüminyum folyoyla sarabilirsin.
- Tavuklar veya hindiler için göğüs iç ısısı 75 °C; butların en kalın yerinin ısısı ise 80 °C olmalı. Isıyı termometreyle kontrol ederken kemiğe temas etmemelisin. Bu, yanlış sonuç almana sebep olacaktır.
- Balık ve deniz mahsülleri hızlı piştiği için barbekünün başından ayrılmamalısın. Balık etinin tele yapışmaması için balığını güzelce yağladığından emin olmalısın.
- Sebzeler orta ısıda hızlıca pişer. O yüzden yine gözünü barbeküden ayırmamakta fayda var!
Pişirme ve Tütsüleme
Izgaraya yerleştirdiğin etle kesinlikle oynamamalı, fazla hareket ettirmemelisin. Bırak etin güzelce mühürlensin, su ve lezzet kaybı olmasın. Eğer erken hareket ettirirsen, etin yapışıp parçalanabilir.
- Kalın ya da kemikli bir et pişiriyorsan, kapağı kapatarak ısı kaybını engelleyebilirsin.
- Etini mutlaka dinlendirmelisin. İnce dilimli etleri ateşten aldıktan sonra en az 2-3 dakika, daha kalın büyük parçaları ise en az 10 dakika kadar dinlendirebilirsin. Bu sayede etin suyu ve aromaları etin içinde dağılacak ve kestiğinde nemini koruyacak.
- Eti dilimledikten sonra deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber, kuru veya taze baharatlarla çeşnilendirip servis edebilirsin.
- Etini, tavuğunu ve sebzelerini elma, vişne ve erik ağacı talaşlarıyla tütsüleyebilir; isli tatlar sayesinde enfes sonuçlar elde edebilirsin.
- Ananas, muz, şeftali gibi meyveleri de ızgaraya atabilir, yanında dondurmayla servis ederek barbekü keyfini tatlı bir sonla kapatabilirsin!
Barbekünün Temizliği ve Bakımı
Barbekü öncesinde ve sonrasında, bakımına ve temizliğine dikkat etmen sağlığın için çok önemli. Bu bakım, aynı zamanda barbekünün ömrünü de uzatacaktır. Barbekündeki kalıntıları özel barbekü fırçalarıyla sıcak ızgaradan kolayca temizleyebilirsin. Yağ toplama kaplarını da düzenli olarak temizlemeli ve değiştirmelisin. Emaye ve dış barbekü parçalarını özel barbekü temizleyicisi ile temizleyebilirsin. Döküm ızgara parçalarını ise elde temizlemelisin, bulaşık makinesine koymamalısın.
Özel Şef Melike Hoşgelen’in önerileriyle barbekü yapmaya hazırsan, vivense.com‘daki barbekü ürünleri ile kendi setini oluşturabilirsin!