Aloe vera, birçok kozmetik ürünün içeriğinde yer aldığı gibi, aynı zamanda iç mekan süs bitkisi olarak da yaygın olarak kullanılıyor. Eğer sen de ev dekorasyonunda aloe veraya yer vermek istiyorsan ve aloe vera bakımı nasıl yapılır merak ediyorsan, bitki uzmanı Semih Topal’ın önerilerine göz atabilirsin.
Asphodelaceae familyasından, Aloe (sarısabır) cinsi bitki grubunun aloe vera türü, bizim bildiğimiz ve yaygın olarak evlerimizde baktığımız bitki türüdür. Kaktüs ve sukulent özellikli bir bitki olan aloe vera, etli yapraklarında bulunan ve oldukça faydalı olan jeliyle de biliniyor.
Kalın ve etli yapraklı diğer bitkiler gibi, gövdesinde ve yapraklarında yüksek su tutma özelliğine sahip olan aloe vera bitkisi, çok sık sulanmaya ihtiyaç duymaz. Fazla sulama durumunda kök çürümesi yaşamamak için altı delik bir saksı ile geçirgen bir toprak tercih etmelisin. Drenaj için de saksının altına taş yerleştirmeyi ihmal etmemelisin.
Aloe veranın yaprak ve gövdelerindeki büyüme yoğunluğu, köklerine göre daha aktiftir. Kökler sığ ve incedir. Bu sebeple gövdesini taşıyabilecek büyüklükte saksı yeterlidir. Çok büyük saksılara dikilmesi, büyümesini yavaşlatacaktır.
Zaman zaman dış mekanlarda da gördüğümüz aloe veralar, özellikle yaz mevsiminde yoğun güneş ışığından etkilenirler. Çok fazla güneş ışığına maruz kalması durumunda renginde kızarma meydana gelir. Bu durum, bitkinin yoğun ışıktan dolayı strese girdiğini gösterir. Yaşam alanlarımızda aloe vera bitkilerimizi konumlandırırken mutlaka filtreli ışık aldığından emin olmalıyız.
Aloe vera, aynı zamanda bulunduğu ortamın havasını temizleyen ve gece boyunca oksijen üreten bir bitki olduğu için yatak odanda veya çalışma alanında da konumlandırabilirsin.
Aralarında aloe veranın da yer aldığı ev bitkilerini keşfetmek için vivense.com’u ziyaret edebilirin.